Vernon Road, Dore in Sheffield

Vernon Road in Dore, Sheffield

After meeting with a number of Architects in Sheffield our clients appointed us to transform their already attractive house into a stunning “forever home”.

The Brief

As a settled family they loved the area that they lived in and don’t envisage moving from their home but there were a number of things that didn’t work for them as it stood. On the ground floor the kitchen wasn’t quite big enough whilst the lounge was really long, creating an area to the back of the room which was just dead space. There was also a lack of a “real front door and entrance hallway” whilst at first floor, they had the desired number of bedrooms but having teenagers in the home and only one bathroom between the whole family was becoming a struggle.

They also felt that whilst the front of their house looked nice, there was something missing and it didn’t quite live up to its full potential.

What they really wanted was a larger living kitchen that would let in plenty of light and open up the property onto the back garden, a more appropriate sized lounge and a proper entrance hallway at ground level and a new En-suite and dressing room for their bedroom above.

The Design

In order to provide our clients with their forever home we formed a subtle two storey extension to the side of the house and a single storey extension across the back of their home. We then extended the lounge at the front of the property into the side extension whilst shaving the unused space at the back off to be utilised in a new large and open plan living kitchen to the rear whilst also forming a new dining space between the lounge and kitchen. The roof in the new single storey extension has a number of rooflights to flood light deeper into the space whilst a series of Bi-folding doors have been installed across the rear face of the extension to open the house out into the garden.

We also removed an existing bay window at the foot of the stairs (in a central core corridor) and formed a new entrance porch in its place to bring people into the middle of the house straight away.

Above this we have formed two En-suites to serve the two bedrooms to the left hand sid of the house whilst also providing the master bedroom with a dressing room between the two En-suites.

In order to balance the front elevation we also introduced two decorative pitched roof dormers on the left hand side of the house (one in the existing bedroom and one in the extension), these were purposefully sized to complement the larger central feature gable of the house whilst the new porch below also replicates this form and completes the transformation.

 

Leave a Comment

17 - = 7
Show Buttons
Hide Buttons