REPTON PLACE, DRONFIELD

Repton Place, Dronfield (Nr Sheffield)

JCAD were appointed to provide additional space and modernise this family home in Dronfield (a small town situated between Sheffield and Chesterfield) after being recommended to our clients by another Architect in Sheffield.

The Brief

Having recently moved into the property, as a family they found that the property gave them enough space at ground floor level but they were lacking a master bedroom suite not to mention only having one bathroom between four bedrooms on the first floor.

During the consultation meeting we noted that the existing garden whilst not small, didn’t offer an extensive amount of outdoor space and with a young family we should look to retain as much, if not all of this for their children to be able to play outside as much as possible without the need to go elsewhere. We noticed that the existing garage to the side was rather substantial and only had a flat roof over the top (which extended over a previous sun lounge / dining area addition to the home). There were also some rather dated areas of stone work and timber cladding which contributed to making the existing property look a little tired and in need of a lift. Again we were asked to explore ways in which we could re invigourate the property and turn it into a welcoming family home.

The Design

We soon established that building over the top of garage and forming a more attractive pitched roof over the sun lounge would be the most effective form of development, minimising build costs, whilst maximising the space created. This area forms a large master bedroom which also has a spacious En-suite bathroom and separate dressing room to the rear of the space (to maximise privacy). The bedroom also has a substantial window to the front which helps to balance the external appearance against the garage door and entrance hallway below and also benefits from some fantastic views out over Dronfield and the surrounding countryside.

We also looked at addressing the feel of the property and replaced the old dated stone and timber feature panels with new crisp White render panels to give the front and rear aspects of the home a fresh and more welcoming appearance.

The Outcome

After completion in 2014 the property is now a large Five bedroom detached home which looks fantastic. Thanks to the set back from teh main front wall of the house, the first floor extension over the garage balances the front aspect perfectly without appearing too bulky or closing in on the neighbouring property. However, the real triumph of this house now is to the rear where it has been transformed, creating a beautiful enclosed garden for the whole family to enjoy.

 

 

Leave a Comment

83 - 78 =
Show Buttons
Hide Buttons