Newfield Lane in Dore, Sheffield

Newfield Lane in Dore, Sheffield

We had previously carried out a smaller scale project for the clients on this scheme after working with another Architect previously who hadn’t listened to their requirements. We met them again here to discuss what they required and were then commissioned to produce Sketch designs, planning drawings and a construction issue package to give to builders to work from on site.

The Brief

Our clients had purchased the property at a reasonable price for a four bedroom detached house in the much sought after area of Dore in Sheffield.

Whilst they loved the location they were very open from the outset that this was not going to be their “forever home”. However they were looking to add significant value to the property through a series of house extensions which given the location could potentially give them a very healthy return on their investment and ultimately help them realise the purchase /  construction of their dream home in the future.

As such the brief was fairly straight forward, they required a series of house extensions but at the same time gave us plenty of scope to look at different forms and design options before settling on a final scheme design to move forwards with.

The existing house was a four bedroom detached home with a detached large single garage which had fallen into disrepair and was rather unsightly compared to the main house. Our clients identified that it would be preferable to create a large detached triple garage with either a large home office / study or annex suite over and they were also looking to create a new day time lounge and Orangerie as well as a significant master bedroom suite.

 

The Design

It soon became clear to us during the design stage that the large Triple garage could be used to create a focal point and courtyard in front of the property as you come through the new timber access gates and this in turn lent itself to be linked to the existing house with a double height glazed wall to the front which has allowed us to design a “bridge link” landing from the main landing of the house to the annex suite which also provides access to the new master suite at first floor level within the two storey extension.

There is also a stair down from the bridge link / annex into the new large day time lounge and to the rear of this is a new Orangerie / sun lounge with a stunning vaulted glazed  pitched roof over to flood light into the space.

Additional internal alterations have also been made to the existing home to create a large open plan galleried landing within the main entrance hallway.

We then fulfilled our role as the project Architect, submitting a planning application to Sheffield City Council which was approved in early 2013 and then prepared the detailed builders works drawings and liaised with Signature Structures (www.sign-structures.com) to prepare the overall construction package information for building regulations approval and for the builders to work from on site.

 

The Outcome

Whilst works are not quite complete we wanted to share the results so far as we’re really proud of the overall design and balance that the extension has added to this property. We’re told from our clients that they bought the house for just over  half a million pounds in 2007 (at the height of the last financial housing market boom) and whilst their investment in the property since then has not been unsubstantial it is dwarfed by the projected value that my clients believe the project will be worth when they put it up for sale on the open market. they are hoping to sell it for in excess of £1.25m.

Whilst it isn’t their dream home we hope you agree that the person who purchases this property in the future will surely be buying their “forever home” in this lovely location on the outskirts of Sheffield and within a stone’s throw of the Peak District.

Leave a Comment

- 4 = 1
Show Buttons
Hide Buttons