Dunkeld Road in Sheffield

Dunkeld Road in Sheffield

Our clients had previously appointed an Architect in Sheffield for their project.

They owned a large detached four bedroom house located on the corner of Dunkeld Road and Button Hill. With a large amount of land at their disposal between their home and the neighbouring property their aim was to extend into this space to create a new house (forming a pair of semi -detached properties) so they could move into the new one and sell their original house to allow them to live mortgage free.

Unfortunately the Architect was not able to gain planning permission for their scheme, with the design falling foul of a number of planning policy, the main concerns of the planning officer being:

  • Terracing effect on the street (essentially building to close to neighbouring properties)
  • Impact on right to light of the original home
  • Lack of Garden / Amenity Space
  • Lack of Appropriate Off Street Parking

 

Assessment and solution

After this initial refusal they decided a change of direction was required and approached JCAD after we had been recommended to them by another professional. We quickly set about assessing the reasons for refusal, adapting and developing the previous Architects design to satisfy planning requirements whilst also fitting into our clients brief (In truth the alterations required were quite dramatic and essentially the project was redesigned from scratch).

This design process resulted in a sympathetic design that not only achieved planning but now sits seamlessly within the street scene of Dunkeld Road as though it has always been there.

Materials / Detailing

This fete has been achieved through the use of various architectural features that were present within the existing building and careful design of the buildings fenestration. For example, the simple task of splitting the central set of windows with a vertical mullion at ground floor and timber boarding at first floor gives the impression that the buildings are equal in size when in fact both windows serve the same room. In addition to this, the use of new sawn stonework at ground floor level to these windows creates a natural visual break between the older weathered stone of the original property and the newer stonework of the extension, this masks the stark contrast in materials and on first inspection helps this building look like an original pair of semi-detached properties. By matching the new bay window to the original bay window perfectly has also helped to create the feeling of an original property.

What we designed

Original property

In order to gain planning approval we had to make some fairly significant alterations to the original property but were conscious that this needed to retain a minimum of four bedrooms to make the project economically viable. Firstly, we used this to our advantage to create a more practical open plan dining kitchen to the rear of the property and an appropriate sized dining room in place of the second lounge whilst at first floor level we were then able to re plan the bedrooms to create more orthodox shaped rooms that were all doubles whilst above we formed a new roof space to house a large open plan master bedroom and En-suite which retained plenty of space for an independent dressing room or fifth bedroom (after all the property is to be sold so we have left it open to easy adaption by the new owners).

In order to comply with planning policy we had to get creative with the garden space, creating two separate garden areas, with a new garden formed to the side over the top of the former garage area and landscaping the overgrown and crowded area of garden to the rear. Whilst these spaces aren’t big they both offer a peaceful, attractive and low maintenance outdoor escape for whoever buys this property in the future.

New Dwelling

Ground Floor – As you enter the bedroom you are greeted by the main hallway which leads to the lounge on the right hand side which is situated on the front of the property and benefits from a large bay window matching the original property. If you carry on down the hallway you then get to the dining kitchen which leads out onto the back garden through a set of bi-folding doors. To the side of the dining kitchen is a utility, again this has an external door to allow you out into the rear garden as you please.

First Floor – Here there are three bedrooms, one being the master suite and two smaller double bedrooms and along with a family bathroom.

Second Floor – Again we converted the roof space within the home to create a large open plan room in the roof complete with built in wardrobes and an En-Suite Shower Room.

Leave a Comment

96 - 87 =
Show Buttons
Hide Buttons