HOLMESFIELD, NEAR SHEFFIELD

Holmesfield near Sheffield

The Brief

Their home was a fairly modest and plain family bungalow which they had previously extended to the front to create a master bedroom already. They had however always seen more potential in the property and were now keen to realise this by converting and extending the house to create a more traditional two storey family home whilst also modernizing the look of the existing building, which particularly to the front had become quite dated and in need of modernization.

It was determined that the main existing rooms to the house provided more than sufficient day to day living and dining space but they would like to create more bedrooms and a family bathroom at first floor level whilst forming a second lounge / playroom, utility and entrance porch at ground level.

The Design

By relocating the family bathroom upstairs the existing bathroom area lended itself perfectly to be sub divided to create a new utility room and storage area and also maintain a downstairs toilet whilst at first floor level new bedrooms were to be created for all the family with two large doubles being formed within a first floor extension together with the new family bathroom to the front of the house over the existing ground floor extension. Two additional bedrooms were also formed within the existing roof space, including a new master bedroom with En-suite facilities which make the most out of the stunning views over the hillsides beyond.

A new timber stair case has been created within the central core of the house, winding up into the new landing area which is flooded with light thanks to the new stunning angular window running up alongside the top flight of stairs, aided further with a number of rooflights above to maximize natural light without compromising privacy.

A single storey extension has also been added to the front of the property to create a new timber framed and glazed entrance porch to give the family somewhere to de-boot in a spacious environment before entering the main house.

In addition to the extension and loft conversions, additional Architectural modifications have been made to the existing house with a new smooth rendered finish applied to all existing brickwork walls complimented by new Dark Grey / Black fascia boards, rainwater goods and windows to create a crisp and modern design.

The Outcome

Phase I of the construction process has now been completed which has seen the main first floor extension, porch and half of the loft conversion completed and provides out clients with a breath-taking new home in which to enjoy more traditional two storey family living.

The introduction of some much clinical White Render has the potential to create a very clinical and cold appearance but the subtle introduction of the new glazed timber porch provides a subtle warmth and natural appearance which we hope you’ll agree has helped to transform this house into a stunning new home which sits perfectly into the overall surrounding street scene.

Leave a Comment

66 - 62 =
Show Buttons
Hide Buttons