CHATSWORTH ROAD, CHESTERFIELD

Chatsworth Road, Chesterfield

JCAD had previously provided Architectural services to our client when we helped them with a loft conversion at one of their other properties and we were more than happy to offer our services again for this tricky site on a corner plot within the recently established conservation area within a major route into and out of Chesterfield.

The Brief

Having recently purchased the property because of the area our clients were keen to create an extra bedroom and En-suite facility for their growing family and more space downstairs was a must so they weren’t on top of one another.

It was decided that two storey extension to the side would allow for formation of two new bedrooms at first floor (to compensate for the loss of the box room for access) and allow the existing lounge to be doubled in size downstairs. The existing kitchen and dining areas were both reasonable sizes, however the existing layout left much to be desired and as such we should look at remedying a few past errors in design. In addition to this a new home study, down stairs shower room and utility were also preferable.

It was a sensitive project but thankfully we were able to get planning approval granted in 2015, with our first application.

 

The Design

During the initial consultation it was noted that the property was on a corner plot which gave them plenty of space to the side of the house. However, this also meant that the property sat prominent on the main Chatsworth Road street scene. One positive though was that the house formed a pair of semis which were much more modern in nature than those around (so not a building which had been instrumental in the area being formed as a new conservation area) and was also set back from the road more than the older, more historic properties on the street giving it a certain degree of “shelter” upon approach long Chatsworth Road in either direction.

It was also clear that there had been a number of extensions and additions to the property over the years which to a degree looked cobbled together and not altogether in keeping with the original property, as such we identified that trying to match in with the brickwork of the existing property may cause more problems aesthetically than it would solve so we should explore alternative options and styles. The use of a contrasting material, in this instance Off White Render together with a step in the front elevation helps to prevent the mass of the semis becoming too great and create a terracing effect to the street.

We also realised that whilst the property fronted Chatsworth Road, the actual entrance and main central circulation space was all accessed from the side and rear of the property. In deed the driveway was to the back of the site, making it feel like you were always entering the house through a secondary entrance. This is something else that we looked to address through the design, creating a new “Frontage” to the rear with the projecting gable end. This has the added bonus of bookending the existing lean too extension and creates a focal point for the houses new entrance hallway which relates to the main access point to the site and also Haddon Close beyond to the rear.

 

The Outcome

Now complete the house has provided our clients and their family with all of the extra space that they needed and more. To top it off the house now sits perfectly on the corner plot of this busy road, and whilst it is clearly a modern addition to the street scene and in stark contrast to the style of the historic properties either side, it has a subtle nature which helps it blend into the street scene, complimenting and uplifting the existing property.

Leave a Comment

55 - = 53
Show Buttons
Hide Buttons